1000 idées pour la Corse

Discussions et organisation de projets pour la Corse

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#26 07-08-2016 10:31:13

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Re : Végétarisme / véganisme

Manger des huîtres ne fait pas de mal (même pas aux huîtres)
http://www.slate.fr/story/19805/manger- … vegetarien


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#27 28-08-2016 14:09:12

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Re : Végétarisme / véganisme

Field Cameras Catch Deer Eating Birds—Wait, Why Do Deer Eat Birds?
http://io9.gizmodo.com/field-cameras-ca … 1689440870

Deer eating a bird
https://www.youtube.com/watch?v=sQOQdBLHrLk

Biologists Have Learned Something Horrifying About Prairie Dogs
http://gizmodo.com/biologists-have-lear … 1766604141

First Proof Gorillas Eat Monkeys?
Mammal DNA has been found in gorilla feces—suggesting that maybe, just maybe, the big apes eat meat after all.
https://relay.nationalgeographic.com/pr … -feces-dna


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#28 05-09-2016 11:55:20

Fabien
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Re : Végétarisme / véganisme

Photo comparant les mâchoires d'un chimpanzé, d'un afarensis et d'un sapiens.
Différences considérables de volume de broyage.
https://pbs.twimg.com/media/CrialT0VIAAzz2o.jpg

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#29 07-09-2016 09:52:11

Fabien
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Re : Végétarisme / véganisme

Les transhumanistes aiment l'idée végan...
Et ont peur d'être jugés par leur dieu, l'IA.

http://singularityhub.com/2016/07/06/in … ign=buffer

Dernière modification par Fabien (07-09-2016 11:21:51)

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#30 25-09-2016 18:54:10

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Re : Végétarisme / véganisme

Archeological Breakthrough Indicates Hominin Predecessors Were Sophisticated Hunters
http://thepaleodiet.com/archeological-b … d-hunters/

Neanderthal medics? Evidence for food, cooking, and medicinal plants entrapped in dental calculus
http://link.springer.com/article/10.100 … 012-0942-0

Human Ancestors Were Nearly All Vegetarians
http://blogs.scientificamerican.com/gue … getarians/


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#31 25-09-2016 19:46:25

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Re : Végétarisme / véganisme

Viande rouge : attention au risque de diabète !
http://www.lanutrition.fr/les-news/vian … abete.html

Le poisson préviendrait le diabète
http://www.passeportsante.net/fr/Actual … 2006051000

Consommer des oeufs réduirait le risque de diabète
http://testavis.fr/consommer-oeufs-redu … s-diabete/


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#32 30-04-2017 09:03:49

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Re : Végétarisme / véganisme

A Collection Of Rebuttals To Cowspiracy And Other Anti-Holistic Management Propaganda
http://regenerateland.info/2015/12/24/a … ropaganda/


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#33 10-08-2017 15:15:01

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Re : Végétarisme / véganisme

Un mémoire de master.
The impact of vegan diet on health and growth of children and adolescents – Literature review
https://www.researchgate.net/publicatio … ure_review


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#34 04-09-2017 13:56:04

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Re : Végétarisme / véganisme

Association between self-reported vegetarian diet and the irritable bowel syndrome in the French NutriNet cohort.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28841661


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#35 14-12-2017 14:55:20

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Re : Végétarisme / véganisme


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#36 29-12-2017 22:35:08

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Re : Végétarisme / véganisme

Meat Consumption During Pregnancy and Substance Misuse Among Adolescent Offspring: Stratification of TCN2 Genetic Variants.
Hibbeln JR1, SanGiovanni JP1,2, Golding J3, Emmett PM3, Northstone K3, Davis JM4, Schuckit M5, Heron J3.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28975627

Abstract
BACKGROUND:

Reducing meat consumption is often advised; however, inadvertent nutritional deficiencies during pregnancy may result in residual neurodevelopmental harms to offspring. This study assessed possible effects of maternal diets in pregnancy on adverse substance use among adolescent offspring.
METHODS:

Pregnant women and their 13-year-old offspring taking part in a prospective birth cohort study, the Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), provided Food Frequency Questionnaire data from which dietary patterns were derived using principal components analysis. Multivariable logistic regression models including potential confounders evaluated adverse alcohol, cannabis, and tobacco use of the children at 15 years of age.
RESULTS:

Lower maternal meat consumption was associated with greater problematic substance use among 15-year-old offspring in dose-response patterns. Comparing never to daily meat consumption after adjustment, risks were greater for all categories of problem substance use: alcohol, odds ratio OR = 1.75, 95% CI = (1.23, 2.56), p < 0.001; tobacco use OR = 1.85, 95% CI = (1.28, 2.63), p < 0.001; and cannabis OR = 2.70, 95% CI = (1.89, 4.00), p < 0.001. Given the likelihood of residual confounding, potential causality was evaluated using stratification for maternal allelic variants that impact biological activity of cobalamin (vitamin B12) and iron. Lower meat consumption disproportionally increased the risks of offspring substance misuse among mothers with optimally functional (homozygous) variants (rs1801198) of the gene transcobalamin 2 gene (TCN2) which encodes the vitamin B12 transport protein transcobalamin 2 implicating a causal role for cobalamin deficits. Functional maternal variants in iron metabolism were unrelated to the adverse substance use. Risks potentially attributable to cobalamin deficits during pregnancy include adverse adolescent alcohol, cannabis, and tobacco use (14, 37, and 23, respectively).
CONCLUSIONS:

Lower prenatal meat consumption was associated with increased risks of adolescent substance misuse. Interactions between TCN2 variant status and meat intake implicate cobalamin deficiencies.


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#37 28-01-2018 10:32:55

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Re : Végétarisme / véganisme

EPIC Oxford : risque accru de fractures chez les Végans.


Comparative fracture risk in vegetarians and nonvegetarians in EPIC-Oxford
P Appleby, A Roddam, N Allen and T Key, 2007
http://tier-im-fokus.ch/wp-content/uplo … y_2007.pdf

---

Mortalité équivalente entre végétariens et non-végétariens dans 3 études, dont EPIC :
Mortality in British vegetarians: review and preliminary results from EPIC-Oxford
Timothy J Key, Paul N Appleby, Gwyneth K Davey, Naomi E Allen, Elizabeth A Spencer, and Ruth C Travis, 2003
http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/533S.full

Comparing vegetarians with nonvegetarians within each cohort, the death rate ratios (DRRs), adjusted for age, sex and smoking, were 1.03 (0.95, 1.13) in the Health Food Shoppers Study, 1.01 (0.89, 1.14) in the Oxford Vegetarian Study, and 1.05 (0.86, 1.27) in EPIC-Oxford.

---
Dans cet article de la série EPIC, on apprend qu'on ne distingue pas végans et végétariens, et que 23% des "végétariens" consomment soit occasionnellement de la viande, soit éventuellement plus régulièrement du poisson. Ici, le taux de mortalité des végétariens est significativement inférieur à celui des non-végétariens :

The Oxford Vegetarian Study: an overview
1–3
Paul N Appleby, Margaret Thorogood, Jim I Mann, and Timothy JA Key, 1999
http://ajcn.nutrition.org/content/70/3/525s.full.pdf

Mortality  in  the  Oxford  Vegetarian  Study  was  first  studied
after  an  average  of  12  y  of  follow-up  (10).  Subjects  were
divided  into  meat  eaters  (who  ate  meat  at  least  once  a  week)
and non-meat-eaters (all others). Most of the non-meat-eaters
were  vegetarian  or  vegan,  although  23%  of  the  non-meat-
eaters ate meat occasionally but less than once a week, or ate
fish, or  both.  Standardized  mortality  ratios  (SMRs)  were  cal-
culated for all causes of death, ischemic heart disease (ICD-9
410–414),  and  all  malignant  neoplasms  (ICD-9  140–208),
based  on  404  deaths  before  age  80  y  during  the  follow-up
period (3). As expected, the death rate was significantly lower
in  the  whole  cohort  than  in  the  reference  population  of  Eng-
land and Wales, with SMRs (and 95% CIs) of 0.46 (0.42, 0.51)
for all causes of death, 0.38 (0.30, 0.46) for ischemic heart dis-
ease,  and  0.62  (0.53,  0.73)  for  all  malignant  neoplasms.  The
lower death rates were attributed to the so-called healthy vol-
unteer  effect  and  the  fact  that  subjects  were  recruited  from  a
health-conscious  sector  of  the  population.  Within  the  cohort,
death rates were lower in the non-meat-eaters than in the meat
eaters  for  all  3  endpoints.  After  adjusting  for  differences  in
smoking  habits, body  mass  index, and  social  class, the  death
rate  ratios  (and  95%  CIs)  for  the  non-meat-eaters  compared
with  the  meat  eaters  were  0.80  (0.65,  0.99)  for  all  causes  of
death,  0.72  (0.47,  1.10)  for  ischemic  heart  disease,  and  0.61
(0.44, 0.84) for all malignant neoplasms. The results were sim-
ilar for men and women and also after restricting the analysis
to subjects who had never smoked.


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#38 09-02-2018 11:05:52

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Re : Végétarisme / véganisme

"As maternal condition declines, the adult female tends to produce a lower ratio of males to females." http://joelvelasco.net/teaching/5330(fa … _ratio.pdf

Will ajouté,
George Henderson
@puddleg
Is Vegetarianism Healthy for Children? Good review.
"the sex ratio was considerably lower among children born to vegetarians compared with those born to omnivores: 81.5:100 vs. 106:100. That is, vegetarians were 23% less likely to give birth to a boy."

23:56 - 8 févr. 2018

https://twitter.com/Evolving_Moloch/sta … 5974401024


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#39 13-02-2018 22:06:17

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Re : Végétarisme / véganisme

Meal rich in carbohydrate, but not protein or fat, reveals adverse immunometabolic responses associated with obesity
https://nutritionj.biomedcentral.com/ar … 016-0219-0

The Association Between Protein Intake by Source and Osteoporotic Fracture in Older Men: A Prospective Cohort Study.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27943394

Remission of pre-diabetes to normal
glucose tolerance in obese adults with
high protein versus high carbohydrate
diet: randomized control trial
http://drc.bmj.com/content/bmjdrc/4/1/e000258.full.pdf

A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations
https://academic.oup.com/ajcn/article/82/1/41/4649137

Recent developments in understanding protein needs – How much and what kind should we eat?
http://www.nrcresearchpress.com/doi/abs … oNEP3xG3IU

Reevaluation of the protein requirement in young men with the indicator amino acid oxidation technique
Mohammad A Humayun Rajavel Elango Ronald O Ball Paul B Pencharz, 2007
https://academic.oup.com/ajcn/article/86/4/995/4649413



Relationship between animal protein intake and muscle mass index in healthy women.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/19678968/

Bone turnover, calcium homeostasis, and vitamin D status in Danish vegans
https://www.nature.com/articles/s41430-017-0081-y

Orthorexic and restrained eating behaviour in vegans, vegetarians, and individuals on a diet
https://link.springer.com/article/10.10 … 018-0479-0

The pros and cons of phytoestrogens
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074428/

Mort subite et oméga 3 à chaine longue
https://pbs.twimg.com/media/DVpBg2GVAAAUOxZ.jpg

Consommation de viande à Okinawa pourrait être supérieure à la moyenne japonaise
https://pbs.twimg.com/media/DVEAf_qVoAAmlz6.jpg


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#40 13-02-2018 23:32:10

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Re : Végétarisme / véganisme

Cholestérol

Influence of serum triglyceride levels on the risk for myocardial infarction in 12 510 middle aged males: interaction with serum cholesterol
https://www.sciencedirect.com/science/a … Dihub#TBL2
https://twitter.com/gfj1979/status/959529493500235776


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#41 13-02-2018 23:41:02

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Re : Végétarisme / véganisme

A Comprehensive List of Low Carb Research
https://blog.virtahealth.com/low-carb-r … sive-list/


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#42 18-02-2018 11:38:44

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Re : Végétarisme / véganisme

Cholesterol Absorption and Synthesis in Vegetarians and Omnivores
10 February 2018
http://onlinelibrary.wiley.com/wol1/doi … 9/abstract

Scope

: Vegetarian diets are considered health promoting, however, a plasma cholesterol lowering effect is not always observed. We investigated the link between vegetarian diet-induced alterations in cholesterol metabolism.
Methods and results

: We studied male and female omnivores, lacto-ovo vegetarians, lacto vegetarians and vegans. Cholesterol intake, absorption and fecal sterol excretion were measured as well as plasma concentrations of cholesterol and non-cholesterol sterols. These served as markers for cholesterol absorption, synthesis and catabolism. The biliary cholesterol secretion rate was estimated. Flux data were related to bodyweight. Individual vegetarian diet groups were statistically compared to the omnivore group. Lacto vegetarians absorbed 44% less dietary cholesterol, synthesized 22% more cholesterol and showed no differences in plasma total and LDL cholesterol. Vegan subjects absorbed 90% less dietary cholesterol, synthesized 35% more cholesterol and had a similar plasma total cholesterol, but a 13% lower plasma LDL cholesterol. No diet-related differences in biliary cholesterol secretion and absorption were observed. Total cholesterol absorption was lower only in vegans. Total cholesterol input was similar under all vegetarian diets.
Conclusions

: Unaltered biliary cholesterol secretion and higher cholesterol synthesis blunt the lowered dietary cholesterol intake in vegetarians. LDL cholesterol was significantly lower only in vegans.


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#43 19-03-2018 23:40:39

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Re : Végétarisme / véganisme

L'étude qui tue
Is vegetarianism healthy for children?
Nathan Cofnas
Accepted author version posted online: 06 Feb 2018, Published online: 23 Feb 2018
https://www.tandfonline.com/doi/full/10 … 18.1437024


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#44 22-03-2018 19:38:41

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Re : Végétarisme / véganisme

RHR: What the $#@! Is Wrong with What the Health?
on October 24, 2017 by Chris Kresser
https://chriskresser.com/what-the-is-wr … paign=blog


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#45 26-03-2018 11:39:15

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Re : Végétarisme / véganisme

L'intersectionnalité par la saucisse.

https://twitter.com/RealPeerReview/stat … 8998582272

DZNFgIpX4AA2GrA.jpg


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#46 26-03-2018 17:49:55

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Re : Végétarisme / véganisme

1. "Nos ancêtres étaient végétariens".
Méthodes de recherche.
"Isotopic evidence for contrasting diets of early hominins Homo habilis and Australopithecus boisei of Tanzania", Nikolaas J. van der Merwe, Fidelis T. Masao, Marion K. Bamford, 2008
http://www.scielo.org.za/pdf/sajs/v104n3-4/a1610404.pdf

"Dental microwear and diets of African early Homo", Peter S. Ungar, Frederick E. Grine, F. Teaford, Sireen El Zaatari, 2005
https://www.colby.edu/academics_cs/cour … _Diets.pdf

Meat-eating scenarios
Darwin (1871) considered hunting and meat consumption to have played important roles in human evolution, and many have developed this notion since. The idea is that, as grasslands began to spread and forest resources became scarce, hominins relied more and more on savanna adapted un-
gulates as a food source. This change in ecology started a feed-back loop wherein improved hunting abilities followed an expanded toolkit, increased sociality, and larger brains, which were made possible by increased protein consumption (Wash-burn, 1963; Lee and Devore, 1968; Isaac, 1971; Dart and Wol-berg, 1971; Daegling and Hylander, 2000; Stanford and Bunn, 2004). These scenarios have become increasingly sophistic-ated with improved understanding of nutrition and digestive physiology. Some recent models consider possible relation-
ships between meat consumption and brain size in light of tissue  energy  requirements  (Milton,  1987;  Leonard  and Robertson, 1994; Aiello and Wheeler, 1995). Others stress the role of animal fat as a possible source of long-chain poly-unsaturated fatty acid."

"Diet in Early Homo : A Review of the Evidence and a New Model of Adaptive Versatility", Peter S. Ungar, Frederick E. Grine, Mark F. Teaford, 2006
https://www.colby.edu/academics_cs/cour … Al2006.pdf

Many researchers have thus argued that the earliest stone tools indicate the be-ginnings of a substantive increase in meat consumption by hominins (e.g., Dart 1953, Isaac 1971, Harris 1983). Although the early evidence is limited, additional possible cut marked bones have been found in deposits
dated to 2.33–2.34 Myr in both West Turkana and the Hadar (Kibunjia 1994, Kimbel et al.1997). At first glance, it would seem that the near
synchrony of appearances of Homo and the first stone tools and cut marked bones are con-nected, particularly in light of long-standing assumed associations between H. habilis and Oldowan artifacts (Leakey et al. 1964). How-ever, there were at least three genera and four species of hominins in East Africa around 2.4–2.5 Myr, and there is no way to know which one(s) was responsible for these artifacts. The earliest known cut marks, for example, are found in the same stratigraphic horizon as hominin fossils referred to “Australopithecus” garhi (Asfaw et al. 1999). Also, the earliest ev-
idence for Paranthropus (Walker et al. 1986) dates to 2.5 Myr, and some scholars have sug-gested that at least P.  robustus used durable, identifiable tools (Susman 1988, Backwell & d’Errico 2001).

"Evidence for Meat-Eating by Early Humans", Briana Pobiner, 2013
https://www.americanscientist.org/artic … est-humans




Consommation croissante de viande.
Le cerveau et le système digestif.
"A hypothesis to explain the role of meat-eating in human evolution", 1999
Katharine Milton
https://nature.berkeley.edu/miltonlab/p … eating.pdf

"On diet and gut size in non-human primates and humans: is there a relationship to brain size?", 1999
Claude Marcel Hladik, David Chivers, Patrick Pasquet
https://hal-mnhn.archives-ouvertes.fr/h … 8/document

The expensive-tissue hypothesis : the brain and the digestive system in human and primate evolution", 1995
Leslie Aiello, Peter Wheeler
https://courses.edx.org/c4x/WellesleyX/ … issue_.pdf


In order to support a brain like the one of modern Homo sapiens early hominins would have needed to consume more nutrient dense foods like meat, which first became part of the diet late in Australopithecines (Bownds 1999; Leonard et al., 2003). The positive relationship between dietary quality and brain size is shown in fig. 13;
as dietary quality increases or improves brain
size increases, as well. 
An increase in hunting and consequently meat consumption in both
A
ustralopithecines
and
H. habilis
allowed the brain to increase from the 492 cm
3
to 640 cm
3
in
H. habilis
(Bownds,
1999; de Sousa & Cuhna, 2012)
. H. habilis
enabled later brain size increase by living in shore
-
based habitats. The shore
-
based habitats provid
ed a diet rich in nutrients that are important to
brain development and function: DHA (an omega
-
3 fatty acid), iodine, iron, zinc, copper,
selenium, and vitamins A and D (Cunnane & Crawford, 2012; Leonard et al., 2003). About 2
million years ago there was
a transition in the climate of East Africa that caused lakes and rivers
to form
(
Maslin
et al., 2014
).
H. habilis
members lived around these lakes and consumed nutrient
dense foods like fish and shellfish. When a diet is nutrient dense, more energy is allo
cated to the
brain, which would have enabled it to produce the greater of number of neurons seen in
H.
habilis
and later
Homo
species, which was shown earlier (Leonard et al., 2003). Changes in the
22
body composition of some
Homo
species later on would also
support the increased brain size and
consequential nutrient requirements, as will be discusse


Energie, protéines et ressources.

2. "Nos ancêtres avaient du mal à attraper des proies".
L'adaptation à la course et la chasse à l'épuisement.

L'équipement technique de nos ancêtres.

Les méthodes de conservation, transformation et cuisson des aliments.

3. "Nous sommes 100% herbivores".
Les chimpanzés ne sont pas végétariens.
"L'alimentation proteique du Chimpanze dans son environnement forestier naturel", Claude Marcel Hladik, Gerard Viroben, 1974
https://hal.archives-ouvertes.fr/file/i … _chimp.PDF

Chimps Eat Baby Monkey Brains First—A Clue to Human Evolution
The apes have surprising strategies for how they eat meat, a new study says.
https://news.nationalgeographic.com/201 … predators/

D'ailleurs, y'a pas de vrais végétariens.
First Proof Gorillas Eat Monkeys?
Mammal DNA has been found in gorilla feces—suggesting that maybe, just maybe, the big apes eat meat after all.
https://news.nationalgeographic.com/new … feces-dna/

Mais en plus, nous avons des modifications physiques relativement importantes.
"Nutritional Characteristics of Wild Primate Foods: Do the Diets of Our Closest Living Relatives Have Lessons for Us?" 1999
KATHARINE  MILTON
http://www.2ndchance.info/wildprimatediets.pdf

En plus de l'externalisation des modifications.


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#47 27-03-2018 22:03:22

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Re : Végétarisme / véganisme

Cholestérol : un taux trop bas conduirait à la dépression
Par Marie-Céline Ray Publié le 19/03/2018 Mis à jour le 23/03/2018
https://www.lanutrition.fr/cholesterol- … depression

Essential fatty acids and human brain.
Chang CY1, Ke DS, Chen JY.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20329590


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#48 28-03-2018 18:14:24

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Re : Végétarisme / véganisme

Alors Guillaume, sans vouloir être désagréable c'est une affirmation sans aucun fondement...
J'ai beaucoup travaillé sur la question pendant mes études et j'ai continué à faire bcp de recherches sur le sujet depuis des années.
Voici qq éléments qui font que SI SI nous sommes adaptés au cru:
- Le test de la leucocytose digestive: faites une prise de sang à une personne après un repas de cuidités, il y aura systématiquement un pic de leucocytes car le corps ne reconnait pas les molécules des aliments cuits et déclenche donc le système immunitaire... Alors que ça ne se produit pas après un repas de crudités.
- La généralisation et l'usage régulier de la cuisson date progressivement du néolithique (on va dire à partir d'il y a -10000 ans en gros), même si on trouve des traces de début d'usage de cuisson avant, or il faut des millions d'années pour s'adapter d'un point de vue génétique, donc nous n'avons pas pu nous adapter...
- Certaines personnes disent: "le cru est dur à digérer" oui c'est vrai mais il ne faut pas s'arrêter à cette constatation sans prendre ne compte ne serait-ce que 2 éléments: la mastication longue qui est absente de nos usages et qui rend le cru tout à fait digeste (processus naturel), et le fait que nos intestins étant en mauvaise santé depuis notre naissance par une alimentation trop transformée (la cuisson en fait partie), nous avons donc des difficultés à remanger cru de but en blanc. Mais on s'aperçoit (et je le constate depuis des années de pratique avec les gens que je suis en consultations) qu'on peut toujours réintroduire le cru, en corrigeant les erreurs alimentaires (contenu et pratique) même pour les gens qui pensent avoir des intolérances.
Bref il y a des tas d'autres explications que je n'ai pas le temps de développer ici, mais si vous avez des arguments (et pas juste des affirmations rapportées comme il en circule beaucoup) pour prouver que nous sommes pas fait pour manger cru, je les attends avec impatience...

---

Moi, je veux bien entendre des choses comme les tests de leucocytose digestive, mais ce sont des concepts des années 1930, avec des résultats qui ne semble pas avoir été répliqués.
L'usage généralisé du feu ne date pas de 10 000 ans, mais au moins de 100 000 ans, peut-être jusqu'à 400 000. Voir le dernier livre d'Henry de Lumley, qui date de 2017, tout récent, et qui évidemment, reprend des connaissances bien plus à jour.

Lire que nous sommes très proches du gorille est hallucinant. Le rapport volume digestif / volume du cerveau est 6 fois plus important chez le gorille que chez nous, et la part du côlon dans le système digestif, liée à la digestion des végétaux, est 2,5 fois plus importante. Soit au total un rapport côlon / cerveau 15 fois plus important chez le gorille que chez nous.

A moins de considérer notre cerveau comme un organe mineur, nous sommes très éloignés du gorille.

De ce que la paléoanthroologie sait aujourd'hui, ce qui nous a permis d'alimenter un cerveau de cette taille avec aussi peu d'équipement digestif est, dans l'ordre :
- L'utilisation d'outils permettant d'atteindre la moëlle osseuse des charognes et de couper la viande en plus petits morceaux, il y a à peu près 3 millions d'années.
- La maîtrise de la course d'endurance il y a 1,5 millions d'années, permettant aux Homo erectus de pratiquer la chasse à l'épuisement et de devenir de véritables chasseurs efficaces, puis la fabrication d'armes composites permettant de devenir des chasseurs encore plus efficaces il y a au moins 500 000 ans.
- L'utilisation de la cuisson vers -400 000 ans, se généralisant totalement vers -100 000 ans, permettant une dernière impulsion vers un encore plus gros cerveau.

En revanche, il est probable que la part globale d'aliments crus soit restée plus importante durant le paléolithique qu'elle ne l'est dans une alimentation moderne moyenne, et notamment qu'elle ne l'est devenue au néolithique, avec la cuisson systématique des céréales et légumineuses devenues la base de l'alimentation.

https://www.google.fr/url?sa=t&rct=j&q= … jAQHylnxjI

"A hypothesis to explain the role of meat-eating in human evolution", 1999
Katharine Milton
https://nature.berkeley.edu/miltonlab/p … eating.pdf

"On diet and gut size in non-human primates and humans: is there a relationship to brain size?", 1999
Claude Marcel Hladik, David Chivers, Patrick Pasquet
https://hal-mnhn.archives-ouvertes.fr/h … 8/document

The expensive-tissue hypothesis : the brain and the digestive system in human and primate evolution", 1995
Leslie Aiello, Peter Wheeler
https://courses.edx.org/c4x/WellesleyX/ … issue_.pdf


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#49 29-03-2018 19:13:49

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Re : Végétarisme / véganisme

Végétalisme : l'alimentation idéale ?
Un bon article de blog d'une végétarienne, avec pas mal d'études citées

https://green-me-up.com/2017/01/vegetalisme.html

---

Témoignage d'une Youtubeuse qui abandonne le frugivorisme.
https://www.facebook.com/permalink.php? … 1630172335


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#50 30-03-2018 17:42:17

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Re : Végétarisme / véganisme

Les régimes végétariens sont-ils sans dangers pour les enfants ?
29 mars 2018
https://mythevegetarien.wordpress.com/2 … s-enfants/


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